De prachtige Knolraap

De naam lijkt gigantisch op koolraap, maar het zijn twee zeer verschillende groentes. Behalve dat ze allebei onder de grond groeien en een beetje paars lijken, hebben ze verder niks gemeen.

Zo is deze groente veel kleiner, smaken een beetje pittig en lekker fris. Eigenlijk kan u een beetje denken aan de smaak van een radijsje. Een andere naam die wordt gebruikt, is meiraap of meiknol. Dit komt doordat de oogst in de lente is. Gebruik deze groente rauw in een salade of maak een carpaccio (vegetarisch) met een bijbehorende dressing. Een andere, gezonde manier om deze groente klaar te maken, is het inmaken.

Knolraap kopen kan je op verschillende manieren doen. Gaan voor gemak? Alles kan tegenwoordig online. Geen gesleur en er zeker van zijn dat je het snel in huis hebt. Het is wel een seizoensgroente, na de lente kan het zijn dat je achter het net vist. Ooit al groentepakketten gekocht? Dit is een leuke manier om achter nieuwe groentes te komen. Duurzaam want je koopt lokaal en groentes uit dat seizoen.

De prachtige Knolraap

Inmaken van groente

Wat heb je nodig? Natuurlijk: potten, verzamel verschillende groottes om zo verschillende porties te kunnen maken/weggeven. Weckpotten zijn het best, vervang de rubberen ring wel regelmatig. Daarnaast heb je een weegschaal, trechter, theedoeken, een maatbeker en een spatel nodig. Daarnaast nog een hoge en grote pan.

Om zeker van te zijn dat de groentes lang goed kunnen blijven, kook je de potten (en ringen) in heet water. Gooi er 1 lepel soda bij, dit steriliseert en ontvet de potten. Spoel ze daarna af onder koud water (om het soda eraf te krijgen) en zet ze daarna op de theedoeken. Gebruik de trechter om de groentes en het mengsel schoon in de potten te gieten.

Voor een pot groentes van 1,5l gaat 0,6l azijn, 1,5 eetlepel zout en 150 gram suiker. Vul daarna aan met water tot ong. 1 à 2 cm onder de rand.

Tips voor het koken van aardappels

Aardappels koken is vaak verschillend per soort aardappel. Voordat je begint, schil je de aardappelen en was ze kort even onder de kraan. Pak een schone pan en kook 1l water. Doe de geschilde aardappelen hierbij en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Elke soort heeft een andere kooktijd. Het gemakkelijkst is om even in de aardappels te prikken met een vork. Kleeft de aardappel niet aan de vork en gaat de vork makkelijk er doorheen? Dan zijn ze gaar.

Verschillende soorten

Pas op bij de soort ‘Doré’. Deze is veel korter dan bijvoorbeeld een soort als de Nicola. Dit komt doordat laatste een vastkokende soort is en de andere een bloemige aardappel. Begin altijd bij het koken met het koken van uw aardappelen. Dit duurt namelijk wel even en u in de tussentijd verder met de rest van uw recept.

Sneller klaar zijn? Snij dan uw aardappelen aan kleinere stukjes. Daarom zijn krieltjes (die lekkerder zijn in de oven) sneller gekookt. Hoeveel gram per persoon kookt u het best? Ga ongeveer uit van 250 gram per persoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.