De investeringsfout die Otha Anders maakte

In 2015 incasseerde een oudere Louisiana-heer bij een nabijgelegen bank een vrachtwagenlading met plastic waterkannen van 55 gallon met centen die hij de afgelopen 45 jaar had verzameld. Nadat de laatste cent was geteld, ontving Otha Anders meer dan $ 5.130 als het totale bedrag voor zijn centen. Dat zijn meer dan 510.000 centen. Voor het grote publiek klonk dit nieuws waarschijnlijk geweldig, maar voor elke Amerikaanse numismaticus die munten verzamelt en koopt voor de lol en winst, heeft Anders veel geld verloren.

Volgens de News-Star van Monroe, La., Verwees Anders naar elk van zijn centen als een “door God gegeven stimulans die me eraan herinnerde altijd dankbaar te zijn.” In het geval van Anders kan een “gespaarde cent” meer zijn dan “een verdiende cent”. Veel van degenen die hij incasseerde om direct geld te krijgen, zouden meer geld waard zijn geweest.

Sinds Anders in 1970 met het oppotten van centen begon, zou hij veel “tarwe” centen hebben opgehaald die de Munt tussen 1909 en 1958 sloeg. Zelfs vandaag de dag zijn er nog steeds veel “tarwe” centen in penningrollen en wisselgeld in omloop. Toen hij in 1970 begon met sparen, zou hij veel tarwecenten in goede staat hebben gevonden. In de afgelopen 45 jaar zouden de meeste van elk van die centen waardevoller worden dan een cent.

Volgens het “Guide Book of United States Coins 2015” van R.S. Yeoman, tarwecentwaarden varieerden van $ 0,10 in “goede” staat tot enkele honderden dollars in “bijna” niet-gecirculeerde toestand. Ook registreert de gids een paar uiterst zeldzame centen die in niet-gecirculeerde omstandigheden tot $ 5.000 waard waren. Het zou echter onmogelijk zijn om in te schatten hoeveel de numismatische waarde van de gehele collectie zou kunnen zijn; elke munt zou moeten zijn onderzocht door gerenommeerde munthandelaren die hem hadden kunnen helpen zijn verzameling te verkopen, maar het is gemakkelijk voor te stellen dat Anders meer dan $ 20.000 zou hebben verdiend als hij het geduld had gehad om ze te laten evalueren.

Naast numismatische waarde is er een edelmetaalwaarde voor de prijs van het hele gewicht van de munt in koper. Alle Amerikaanse koperen munten die tot 1981 werden geslagen, bevatten 95% koper. Volgens de “InvestmentMine” -website bedroeg de gemiddelde waarde van koper in 2015 $ 2,86 per pond. Alle penningen van Anders samen wogen meer dan 2800 pond. Dus als hij alle munten zou uitkiezen, zouden we 2.800 pond vermenigvuldigen en 2,86 zou de som in koper in totaal ongeveer $ 8.000 zijn geweest. Een conservatieve schatting van het aantal centen gemaakt van koper was echter 75%, we zouden ongeveer $ 6.000 krijgen, wat ongeveer $ 900 meer is dan hij ontving.

Hoewel Anders meer dan $ 5.100 ontving voor zijn enorme verzameling, had hij veel meer kunnen krijgen als hij de tijd had genomen om ze allemaal te laten beoordelen door een getrainde numismaticus. Het goede nieuws is echter dat als u in of nabij Louisiana woont, u veel rollen penningen van lokale banken kunt kopen en waarschijnlijk enkele van die hogere tarwecenten kunt vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.